La factura electrònica: Una guia completa per a pimes i autònoms en l’era digital

En l’era digital actual, la factura electrònica ha guanyat una importància crucial per a les pimes i autònoms. Aquesta eina ofereix múltiples beneficis, des de la millora de l’eficiència i la sostenibilitat fins al compliment de les noves lleis. En aquest article, aprofundirem en tots els aspectes relacionats amb la factura electrònica, oferint una guia completa per a pimes i autònoms que desitgen implementar-la en els seus negocis.

Què és la factura electrònica?

La factura electrònica és un document digital que conté la informació d’una transacció comercial. A diferència de les factures en paper, la factura electrònica s’emet, envia i emmagatzema en format electrònic, eliminant la necessitat de documents físics.

En Espanya, la factura digital, també coneguda com a factura electrònica, és un document electrònic que té la mateixa validesa legal que una factura en paper. Es genera i s’envia a través de medis electrònics, com ara correu electrònic o plataformes específiques de facturació electrònica.

Característiques principals de la factura digital a Espanya:

 • Format: La factura electrònica a Espanya ha de seguir un format estandarditzat anomenat Facturae. Aquest format garanteix la llegibilitat, autenticitat i integritat del contingut de la factura.
 • Validesa legal: Les factures electròniques tenen la mateixa validesa legal que les factures en paper. Això significa que poden ser utilitzades com a prova de la compra d’un bé o servei i per a fins fiscals.
 • Consentiment: L’emissió d’una factura electrònica està subjecta al consentiment del destinatari. El destinatari ha d’acceptar expressament rebre factures electròniques del proveïdor.
Factura electrónica
Imagen de storyset en Freepik

 

 

Beneficis de la factura electrònica per a pimes i autònoms

La implementació de la factura electrònica en les pimes i negocis autònoms ofereix una sèrie d’avantatges significatius:

 • Eficiència operativa: La factura electrònica elimina la necessitat de tramitar documents en paper, reduint significativament el temps i els costos associats a la gestió de factures.
 • Reducció de costos: S’estalvien costos d’impressió, paper, enviament postal i emmagatzematge de documents físics.
 • Millora de la seguretat: La factura electrònica minimitza el risc de pèrdua, frau o falsificació de documents.
 • Agilització dels pagaments: Els processos de pagament s’acceleren gràcies a la facilitat de transmissió i tractament de la informació electrònica.
 • Traçabilitat i control: La factura electrònica permet un rastreig complet de les transaccions, facilitant la gestió i el control de la comptabilitat.
 • Compromís amb la sostenibilitat: La reducció del consum de paper i tòner contribueix a la protecció del medi ambient.
 • Compliment de la legislació: La factura electrònica és obligatòria per a determinades transaccions i sectors, i el seu ús pot evitar sancions.

La Llei Crea y Crece i la factura electrònica

La Llei Crea y Crece, aprovada a Espanya l’any 2023, té com a objectiu fomentar la creació i el creixement de les empreses. En aquest context, la llei inclou mesures per a impulsar l’adopció de la factura electrònica per part de les pimes i autònoms.

La Llei Crea y Crece estableix les següents obligacions en matèria de factura electrònica:

 • Obligació d’emetre i rebre factures electròniques a partir del 1 de gener de 2025 per a totes les empreses i autònoms que facturen a altres empreses i entitats públiques.
 • Obligació d’utilitzar un format de factura electrònica estructurat i compatible amb el sistema Facturae.
 • Obligació de conservar les factures electròniques durant un període mínim de 4 anys.

L’incompliment d’aquestes obligacions pot suposar sancions administratives de fins a 30.000 euros.

Com implementar la factura electrònica en el teu negoci

Per a implementar la factura electrònica en el teu negoci, hauràs de seguir triar un programari de facturació electrònica. A l’hora de triar un programari de facturació electrònica, les pimes i autònoms han de tenir en compte diversos aspectes:

 • Funcionalitats: El programari ha de permetre la creació, emissió, rebuda i gestió de factures electròniques, així com el compliment de les normatives legals vigents.
 • Facilitat d’ús: El programari ha de ser intuïtiu i fàcil d’utilitzar per a persones sense coneixements tècnics avançats.
 • Integració amb la comptabilitat: El programari ha de poder integrar-se amb el sistema de comptabilitat que ja s’utilitza al negoci.
 • Cost: El preu del programari ha de ser assequible per a la mida i les necessitats del negoci.
 • Suport tècnic: El proveïdor del programari ha d’oferir un bon suport tècnic en cas de dubtes o problemes.

Recursos i informació addicional

La factura electrònica és una eina indispensable per a les pimes i autònoms en l’era digital. Ofereix múltiples beneficis que permeten millorar l’eficiència, reduir costos, augmentar la seguretat i complir amb la legislació. A més, la implementació de la factura electrònica és un pas important cap a la sostenibilitat, ja que redueix el consum de paper i tóner.

Si estàs pensant en implementar la factura electrònica en el teu negoci, t’animem a que t’informes sobre els seus beneficis, els requisits legals i les solucions tecnològiques disponibles. Amb una mica de planificació i inversió, pots convertir la factura electrònica en una eina estratègica que impuls i el creixement del teu negoci.

Per a obtedre més informació sobre la factura electrònica, pots consultar els següents recursos:


Recorda que la Llei Crea y Crece obliga a les pimes i autònoms a facturar electrònicament a partir del 1 de gener de 2025. Per tant, és important que comences a planificar la teva implementació ara mateix.

Amb aquest article, esperem haver-te proporcionat una guia completa sobre la factura electrònica. Si tens alguna pregunta o necessites més informació, no dubtis en contactar amb nosaltres.

Pròximament

Ho sentim 😔
Aquesta pàgina encara no està operativa. Hi estem treballant.

INSCRIU-TE AL BUTLLETÍ
Tota la informació de digitatlització i ajudes al teu correu.
No es comparteixen dades amb tercers. Consulteu les condicions de privacitat.
Registra't
[wppb-register]
Identifica't
[wppb-login]

No disposes de compte? Registra’t.