Neuromarketing per a pimes de la Ribera

Si potser això del neuromarketing et sona a un tema estrany, o si penses que no és aplicable a la realitat de la teua pime, t’interessa llegir aquest article en què et resumim el taller organitzat per Acelera Pyme la Ribera que Pablo Ferreiriós Bennet, doctor, investigador i divulgador científic, va oferir en la seu de la Mancomunitat de la Ribera Alta per a les pimes riberenques, i de seguir que descobriràs molta informació i idees que de seguir no coneixies. 

Taula de continguts

Què és i per a què serveix el neuromàrqueting?

El neuromàrqueting és una disciplina que combina els principis del màrqueting amb les neurociències per entendre millor el comportament dels consumidors i influir en les seves decisions de compra. Es basa en l’estudi del cervell humà i com aquest processa la informació relacionada amb els productes, marques o campanyes publicitàries. 

Diversos estudis i investigacions científiques ha anat aportant-nos informació verificada amb experiments sobre com el nostre cervell reacciona als estímuls de màrketing, a comprendre com les emocions i com poden influir en els processos cognitius relacionats amb la compra 

El neuromàrqueting representa una novetat significativa per a les empreses ja que permet tenir un coneixement més profund sobre els desitjos, necessitats i preferències dels consumidors. A través de tècniques de medició de respostes fisiològiques, es pot obtenir informació valiosa sobre com responden als estímuls publicitaris. 

Aquesta informació permet a les empreses adaptar les seves estratègies de màrqueting i dissenyar campanyes publicitàries més efectives. Per exemple, s’han descobert aspectes com el poder de les emocions en la presa de decisions o l’efecte de colors específics en la percepció d’un producte. 

En definitiva, el neuromàrqueting representa una eina innovadora i clau per a les empreses que busquen comprendre millor els seus clients i optimitzar les seves estratègies comercials. Amb un coneixement més profund del comportament dels consumidors, es pot augmentar l’eficàcia dels missatges publicitaris i millorar els resultats econòmics de l’empresa. 

Un convidat d'excepció, expert i investigador referent.

En aquest taller organitzat per Acelera Pyme la Ribera, programa dirigit per la Mancomunitat de la Ribera Alta hem tingut la possibilitat de comptar amb la particiació de Pablo Ferreirós Bennet, referent dins de l’àmbit del neuromàrqueting gràcies als seus coneixements profunds sobre com el cervell humà processa la informació relacionada amb els productes, marques o campanyes publicitàries. Com a consultor independent i conferenciant internacional, ha treballat amb nombroses empreses per optimitzar les seves estratègies de màrqueting mitjançant l’aplicació de tècniques basades en la neurociència. 

Actualment participa al Màster en Neuroarketing de la Universitat Politècnica de València (UPV), al departament MaCom des d’on s’implanten projectes en tecnologies avançades d’analogia cognitiva a grans empreses i a pimes de tot arreu,  per ajudar-les a comprendre millor els seus clients i adaptar-se als canvis constants del mercat.  

Les seves presentacions dinàmiques i inspiradores ofereixen una visió pràctica sobre com aplicar les últimes investigacions científiques per generar una connexió emocional amb els consumidors i obtenir resultats reals. 

Transformación digital i ayudas públicas Oficina Acelera Pyme la Ribera 1814 1024

Resum del taller

Al taller Neuromarketing per a pimes de la Ribera, organitzat per Acelera Pyme la Ribera, que es va dur a terme el passat 7 de juliol dins la sèrie de tallers gratuïts per a empreses, es tractaren diversos aspectes i casos pràctics en què les empreses pogueren descobrir les bases teòriques i científiques que fan d’aquesta disciplina la més fiable pel que fa als resultats. 

Base teòrica: model simplificat de cervell triúnic

Paul MacLean va proposar el model de cervell triúnic, també conegut com a teoria dels tres cervells. Segons aquesta teoria, el cervell humà està compost per tres parts distintes que s’han desenvolupat en diferents etapes evolutives. 

La primera part és el “cervell reptilià” o sistema reptilià, que és la part més primitiva i instintiva del nostre cervell. Aquesta regió controla les funcions bàsiques de supervivència com la respiració, la freqüència cardíaca i els impulsos primaris de lluita o fugida. 

La segona part és el “cervell límbic” o sistema límbic, que es considera responsable de les emocions i els vincles socials. És aquí on es processen les emocions com l’amor, la por o l’alegria. També té un paper important en les relacions socials i en la formació de records emocionals. 

Finalment, tenim el “neocòrtex”, que és la part més recentment evolucionada del cervell humà. El neocòrtex està relacionat amb les habilitats cognitives superiors com ara raonament lògic, presa de decisions conscients i resolució de problemes complexos. 

Aquest model ens ajuda a entendre millor com funcionem des d’un punt de vista neurològic i psicològic. Les diferents parts del cervell treballen conjuntament per influir en el nostre comportament i preses de decisions diàries. 

És important destacar que aquest model és una simplificació, ja que el cervell humà és un sistema extremadament complex. No obstant això, el model de cervell triúnic de Paul MacLean ens proporciona una base teòrica per comprendre les diferents funcions i interaccions del nostre cervell i la base conceptual sobre la que es sustenta el neuromàrqueting. 

Fugir de la millor relació qualitat/preu per a lligar-se a una emoció

Les emocions juguen un paper fonamental en el procés de presa de decisions de compra. Les persones sovint prenen decisions basades en les seues emocions i després busquen raons racionals per justificar-les. Això significa que les emocions tenen una gran influència en la percepció dels productes o serveis, així com en la preferència i fidelitat cap a una marca.
 
Quan les empreses són capaces d’activar i connectar amb les emocions dels consumidors,es generen vincles més forts i duradors amb ells. Aquesta connexió emocional crea una relació afectiva entre el client i la marca, fomentant la preferència davant altres competidors.
Lligar-se a les emocions implica crear experiències memorables que generin sentiments positius als clients. Per exemple, utilitzar històries inspiradores o testimonis reals pot despertar l’emoció de l’empatia. Utilitzar elements visuals impactants o música evocadora pot generar sensacions positives com l’alegria o l’exaltació.
 
A més, cal tenir present que algunes emotions estan especialment relacionades amb determinats tipus de compres. Per exemple, en el sector alimentari és freqüent veure estratègies publicitàries centrades en evocar sentiments de comfort o plaer gustatiu. En canvi, sectors com ara els viatges o aventura tendeixen a utilitzar imatges que generen emoció d’aventura o descobriment.
 
El que queda clar en l’exposició realitzada al taller és el fet que comprendre la importància de les emocions en el procés de decisió de compra és clau per a les empreses. Lligar-se a les emocions dels consumidors permet crear una connexió més profunda i significativa amb ells, augmentant la preferència cap a la marca i generant fidelitat. És important utilitzar estratègies que activen les emocions adequades segons el producte o servei que s’ofereix, creant experiències memorables que deixen un impacte positiu en els clients.
Transformación digital i ayudas públicas Oficina Acelera Pyme la Ribera 1820 1024

Casos reals d'aplicació a tot tipus d'empreses

Al llarg del taller Neuromarketing per a pimes de la Ribera, Pablo Ferreirós i la resta de l’equip ens van mostrar diverses aplicacions del neuromàrqueting en casos reals d’empreses que han fer servir la tecnologia i els coneixements que tant des de l’UPV com des de Brain UX, aquests professionals posen a la seua disposició disposició, i quins han estat els beneficis que hi ha aportat. 

Sectors com ara el retail, la venda experiencial, les pàgines web, la restauració o la producció agroalimentària son part dels exemples que hi poguérem conèixer i analitzar, amb les conclusions que els experts aportaren i les conseqüències positives dels canvis aplicats. 

A més poguérem gaudir de l’experiència en viu d’una demostració de com s’hi capta les dades fisiològiques que genera el nostre cos quan sofrim emocions i com analitzar-les.

Transformación digital i ayudas públicas Oficina Acelera Pyme la Ribera 1365 1024 4

Networking i comunitat envers la digitalització

Un dels punts d’interès de les empreses i negocis assistents al tallers que organitza Acelera Pyme la Ribera és l’oportunitat d’aprofitar l’avinentesa per a crear relacions entre les empreses, descobrir-se mútuament o afermar relacions ja establertes. 

Aquests espais de networking pretenén aprofitar el temps de desdejuni o de cafè per a encaixar amb l’agenda disponible del negoci i les empreses, i pretén crear comunitat envers la digitalització, convertir en familiar els conceptes d’automatització de tasques i processos en tots els sectors i oferir l’hàbitat ioni per compartir experiències o plantejar dubtes als ponents. 

Disposeu de l'agenda completa de tallers d'Acelera Pyme la Ribera en l'enllaç d'Agenda Tallers.

Transformación digital i ayudas públicas Oficina Acelera Pyme la Ribera 1365 1024 5 1

Què ofereix Acelera Pyme la Ribera i com funciona.

Acelera Pyme la Ribera és un servei públic per a les pimes i autònoms que ofereix un servei d’assessorament individualitzat en tots aquells aspecte relacionats amb la digitalització de les empreses. Amb aquest servei el que es pretén és que totes les empreses obtinguen la informació adequada a les seues necessitats, de la mà de tècnics especialistes en diversos camps relacionats amb les noves tecnologies aplicades al món de l’empresa, de forma fàcil i comprensible, i amb un acompanyament i seguiment de l’evolució de les seues necessitats. 

Per a autogestionar els assessoraments, les empreses disposeu un sistema de cita prèvia on podran triar la metodologia i la data i horari més convinent en l’enllaç Assessorament. 

També podreu conèixer l’Agenda Tallers i estar informades de cada novetat si us registreu al nostre Newsletter. 

A més a més, al menú de Recursos per a empreses disposeu de més informació sobre Listat d’Agents Digitalitzadors locals i altres Ajudes de Fons Europeus. 

Bonus

Pots tornar a veure el taller “Neuromarkting per pimes de la Ribera” del passat 7 de juliol de 2023 en què Pablo Ferreirós en ofereix un introducció als conceptes teòrics, exemples d’aplicació del neuromàrqueting en empreses del nostre territori i una demostració en viu de com poder realitzar els experimentals dels casos d’estudi.

Sentim la baixa qualitat de l’àudio derivada de problemes tècnics en l’enregistrament del vídeo. De tota manera, de segur que el contingut paga la pena😊.

Agraïm la participació dels assistents al taller, en especial els esforços del nostre ponent Pablo Ferreirós Bennet i de l’equip tècnic de Macom UPV i Brain UX, així com la participació del president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Pelàez i la col·laboració en la difusió de lAssociació Empresarial d’Alzira i la presència del seu vicepresident Toni López.

Per a més informació contacteu amb Acelera Pyme la Ribera.

Pròximament

Ho sentim 😔
Aquesta pàgina encara no està operativa. Hi estem treballant.

INSCRIU-TE AL BUTLLETÍ
Tota la informació de digitatlització i ajudes al teu correu.
No es comparteixen dades amb tercers. Consulteu les condicions de privacitat.
Registra't
[wppb-register]
Identifica't
[wppb-login]

No disposes de compte? Registra’t.